Tandvlees dat een beetje bloedt bij het poetsen of eten... ach, dat gaat vanzelf over. Toch? Nee dus. Bloedend tandvlees is een signaal dat er iets mis is. Meestal gaat het om ontstoken tandvlees (gingivitis), maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Wat zijn de gevolgen van bloedend tandvlees en hoe kunt u dit voorkomen?
Inhoudsopgave
- 1 Bloedend tandvlees door een tandvleesontsteking (gingivitis)
- 2 De gevolgen van ontstoken tandvlees
- 3 Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap
- 4 Bloedend tandvlees door vitaminegebrek
- 5 Bloedend tandvlees door te hard poetsen
- 6 Bloedend tandvlees door medicijngebruik
- 7 Bloedend tandvlees behandelen en voorkomen
Bloedend tandvlees door een tandvleesontsteking (gingivitis)

Bloedend tandvlees
Tandvlees dat snel bloedt, duidt in de meeste gevallen op een tandvleesontsteking. Naast bloedend tandvlees kunnen er bij gingivitis nog andere symptomen zijn, zoals:
- Rood gekleurd tandvlees;
- Dik, opgezwollen tandvlees dat wat losser om de tanden zit;
- Teruggetrokken tandvlees (de tanden lijken langer te zijn geworden);
- Pijnlijk tandvlees (hoewel ontstoken tandvlees vaak geen pijn doet);
- Een slechte adem.
Van alle symptomen komt bloedend tandvlees echter het vaakst voor. De ontsteking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak en bacteriën onder de tandvleesrand. Het tandvlees raakt hierdoor geïnfecteerd, waardoor het opzwelt en makkelijker bloedt. Ontstoken tandvlees is meestal het gevolg van een slechte mondhygiëne. Mondhygiëne verbeteren? Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)
De gevolgen van ontstoken tandvlees
Als een tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan de infectie zich uitbreiden. Het tandplak verkalkt en zet zich vast aan het tandbeen. Het tandvlees komt steeds verder los te liggen, waardoor het gebit steeds minder houvast heeft. Bovendien kunnen de bacteriën het kaakbot bereiken en de structuur aantasten (parodontitis). In ernstige gevallen kunnen de tanden en kiezen hierdoor uit de kaak vallen. Bloedend tandvlees mag dus nooit genegeerd worden!
Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben sneller last van tandvleesklachten. De zwangerschapshormonen hebben namelijk ook invloed op de structuur en weerstand van het tandvlees. Daardoor bloedt het tandvlees sneller en is het gevoeliger voor ontstekingen. Verzorg uw tandvlees extra zorgvuldig tijdens de zwangerschap. Het blijkt namelijk dat ontstekingen in de mondholte de kans op een vroeggeboorte verhoogt.
Bloedend tandvlees door vitaminegebrek
Tandvlees dat snel bloedt, kan ook duiden op een vitaminetekort. Het gaat daarbij vooral om de vitaminen b, c en d. Ook vitamine k-tekort kan een rol spelen: deze vitamine heeft invloed op de bloedstolling. Heeft u een poosje ongezond gegeten? Zorg voor een evenwichtiger voedingspatroon om uw vitaminegehalte aan te vullen of gebruik een voedingssupplement (aff.). Blijven de klachten aanhouden, ga dan wel even langs de tandarts om een tandvleesontsteking uit te sluiten.
Bloedend tandvlees door te hard poetsen

Poets je te hard?
Te hard poetsen kan het kwetsbare tandvlees beschadigen, vooral als u een tandenborstel met harde haren gebruikt. Ook het overmatig of verkeerd gebruiken van een tandenstoker, rager of flosdraad kan het tandvlees zodanig irriteren dat het gaat bloeden. Een te rigoureuze mondhygiëne kan zelfs een poetstrauma veroorzaken, waarbij het tandvlees zich terugtrekt. Tip: poets uw tanden met een zachte tandenborstel (aff.). Een elektrische tandenborstel (aff.) geeft een seintje als u teveel druk uitoefent op het gebit. Zo beschadigt het tandvlees minder snel.
Bloedend tandvlees door medicijngebruik
Sommige geneesmiddelen kunnen het tandvlees doen opzwellen, waardoor het sneller kan gaan bloeden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij anti-epileptica (medicijnen die gebruikt worden bij epilepsie) en calciumantagonisten (medicijnen die de spieren van de bloedvaten verslappen, deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij een hoge bloeddruk). Gebruikt u deze medicijnen en heeft u last van gezwollen en/of snel bloedend tandvlees, overleg dan met uw huisarts of tandarts.
Bloedend tandvlees behandelen en voorkomen
Negeer bloedend tandvlees nooit! Zodra uw tandvlees bloedt bij het poetsen of eten, kunt u zelf proberen om het tandvlees weer gezond te krijgen. Dat doet u door uw mondhygiëne te verbeteren. Zorgvuldiger poetsen dus, zodat tandplak en bacteriën verdwijnen en het tandvlees kan genezen. Een goede mondhygiëne kan het ontstaan van bloedend tandvlees ook voorkomen. Een paar tips:
- Poets de tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta (aff.).
- Reinig iedere dag de ruimten tussen de tanden en kiezen door te flossen, stoken of ragen, zie ook het artikel www.tandvleesinfo.nl/flossen-stokeren-en-rageren.html.
- Gebruik eventueel een mondspoelmiddel (aff.) voor extra bescherming.
- Eet niet de hele dag door; hierdoor krijgt het speeksel amper de kans om de mond schoon te houden. Houd het bij maximaal 7 eetmomenten en gun het gebit tussendoor rust.
Blijven de klachten aanhouden, maak dan een afspraak met de tandarts of mondhygiënist(e). Uw behandelaar kan de oorzaak van het bloedende tandvlees opsporen en behandelen. Wacht hier niet te lang mee om blijvende schade aan het gebit te voorkomen.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod