Diabetes en gezond tandvlees

Diabetes, oftewel suikerziekte, heeft een grote invloed op de mondgezondheid. Bij diabetes zijn de haarvaatjes in het tandvlees vaak vernauwd en daardoor is de doorbloeding vermindert. Dat verhoogt het risico op verschillende aandoeningen in de mond. Heeft u diabetes, dan is het dus extra belangrijk om uw tandvlees en gebit goed te verzorgen.

De invloed van diabetes op tandvlees

Diabetes

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor het ontstaan van diverse mondproblemen

Diabetes is een aandoening waarbij de alvleesklier geen insuline aanmaakt (diabetes type 1) of waarbij het lichaam onvoldoende reageert op de insuline (diabetes type 2). Het gevolg is dat de suikerspiegel in het bloed al snel te hoog wordt. Dat is slecht voor de bloedvaten en organen. Ook de mond kan hieronder lijden. Mensen met diabetes zijn dan ook gevoeliger voor het ontstaan van diverse mondproblemen, zoals:

Ontstoken tandvlees en een droge mond verhogen de kans op cariës. Diabetici hebben dan ook sneller last van gaatjes in het gebit.

De invloed van mondproblemen op diabetes

Het vervelende is dat problemen in de mond ook weer effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Het glucosegehalte kan namelijk gaan schommelen als reactie op een ontsteking in de mond. Een schommelde bloedsuiker geeft vervolgens weer een hogere kans op ontstekingen. Zo blijft u al snel in een cirkeltje ronddraaien. Een gezonde mond is dus ook belangrijk voor uw diabetes.

Waarop letten bij diabetes?

Lijdt u aan diabetes, houd uw gebit en tandvlees dan goed in de gaten. Krijgt u last van klachten als snel bloedend tandvlees of tandvlees dat zich terugtrekt, dan kan het zijn dat uw tandvlees ontstoken is. Maak in dat geval een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Doe dat ook als u vaak last heeft van een droge mond, een slechte adem of als er regelmatig pijnlijke witte plekjes op de binnenkant van uw wangen, lippen of op de tong verschijnen.

Diabetes en een kunstgebit

Heeft u diabetes en krijgt of draagt u ook een kunstgebit? Dan is het belangrijk dat de prothese goed past. Een knellende prothese kan wondjes aan het tandvlees veroorzaken. Bij diabetes duurt het langer voordat deze wondjes genezen. Heeft u last van een schuivende of knellende prothese, meld dit dan zo snel mogelijk aan de tandarts of tandtechnicus. Deze kan de prothese weer goed passend maken.

Sommige mensen denken dat ze met een kunstgebit niet meer hoeven te poetsen. Dat is niet zo: poets ook regelmatig uw tandvlees en tong als u geen eigen tanden meer heeft. Dit helpt het weefsel goed doorbloed te houden. Bovendien verwijdert u zo achtergebleven bacteriën die een slechte adem en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. Poets tandvlees nooit te hard of te wild en gebruik altijd een zachte borstel. Voor het reinigen van de tong kunt u eventueel een tongschraper gebruiken.

Zorg er ook voor dat de prothese altijd goed schoon is. Neem het kunstgebit uit na de maaltijd en spoel deze goed af onder lauw water. Spoel en/of poets ook uw mond. Dit voorkomt dat er voedselresten onder de prothese komen die het tandvlees kunnen irriteren.

Tips voor gezond tandvlees bij diabetes

Om tandvlees- en gebitsproblemen te voorkomen is een goede mondverzorging belangrijk. Houd daarbij de volgende richtlijnen aan:

  • Poets tweemaal daags uw gebit en gebruik daarbij een tandenborstel met een zachte borstelkop;
  • Gebruik flosdraad, rager en/of tandenstokers om de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken;
  • Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts;
  • Houd uw bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel;
  • Rook niet: roken is voor niemand goed, maar kan juist bij diabetici extra schade toebrengen aan de haarvaten. Daarmee wordt het risico op mondproblemen alleen maar groter!
  • Bezoekt u voor het eerst een nieuwe tandarts of mondhygiëniste? Vertel dan altijd dat u diabetes heeft. Uw mondzorgverlener kan hier dan rekening mee houden en u eventueel extra tips geven.

Bekijk hier het aanbod mondverzorgingsartikelen > (aff.)


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >