De DPSI score van uw tandvlees

Als het goed is, meet de tandarts geregeld uw DPSI-score. Dat is een methode waarbij gekeken wordt hoe gezond het tandvlees is. Maar wat betekent DPSI eigenlijk, en wat zegt dit cijfer over uw tandvlees? Wij zetten alles voor u op een rij.

Wat betekent DPSI?

DPSI staat voor Dutch Periodontal Screening Index. Dit is een methode waarbij uw tandvlees beoordeeld wordt op een aantal punten. De DPSI geeft aan hoe goed of slecht de conditie van uw tandvlees is. Als de tandarts een DPSI-check uitvoert, controleert hij of zij de volgende punten:

  • De diepte van de pockets (de ruimte onder de tandvleesrand);
  • Eventuele aanwezigheid van tandsteen;
  • Hoe snel het tandvlees bloedt.

Hoe wordt een DPSI uitgevoerd?

Pocketsonde

Pocketsonde; meet hoe groot de ruimte tussen het tandvlees en de tand (pocket) is.

De tandarts gebruikt voor het onderzoek een zogenaamde pocketsonde. Dat is een soort haakje waarop een millimeterverdeling is aangebracht. Hiermee meet de tandarts bij iedere tand en kies de ruimte onder de tandvleesrand (pockets). Bij gezond tandvlees is die ruimte heel ondiep, namelijk 0,5 tot 3 mm. Kan het haakje verder onder het tandvlees komen, dan kan het tandvlees ontstoken zijn.

Bij een DPSI wordt de mond in zes gebieden (sextanten) verdeeld:

  • De kiezen linksboven;
  • De kiezen linksonder;
  • De boventanden;
  • De ondertanden;
  • De kiezen rechtsboven
  • De kiezen rechtsonder.

Tijdens het onderzoek geeft de tandarts elke sextant een cijfer. Daarbij telt de hoogste (oftewel de slechtste) score in dat gebied.

DPSI score: wat betekenen de cijfers?

Bij de DPSI score krijgt elk sextant van het gebit een cijfer van 0 tot en met 4. De cijfers betekenen het volgende:

  • Score 0: geen afwijkingen aan het tandvlees, geen behandeling nodig.
  • Score 1: Het tandvlees bloedt bij aanraking van de pocketsonde. Daarnaast is het tandvlees iets opgezet en roder van kleur dan normaal. Dit betekent dat het tandvlees licht ontstoken is.
  • Score 2: Het tandvlees is licht ontstoken en er is sprake van tandsteen.
  • Score 3-: Het tandvlees ligt niet meer strak tegen de tand of kies. De ruimte onder de tandvleesrand is zo’n 5 millimeter. Ook is het bot aangetast door de ontsteking. Er is dus sprake van parodontitis.
  • Score 3+: Het tandvlees vertoont dezelfde kenmerken als bij score 3-, alleen is het tandvlees nu ook teruggetrokken. Ook dit noemt men parodontitis.
  • Score 4: Het tandvlees vertoont dezelfde kenmerken als bij score 3+. Daarnaast is de ruimte onder het tandvlees 6 mm diep of dieper. Dit duidt op gevorderde parodontitis.

Meer informatie over parodontitis vindt u in dit artikel.

Doet een DPSI-onderzoek pijn?

De tandarts gaat altijd heel voorzichtig te werk bij een DPSI-onderzoek. Hij of zij brengt het haakje rustig onder de tandvleesrand. Dat kan een wat prikkend gevoel geven, afhankelijk van hoe gevoelig het tandvlees is. Tijdens het onderzoek kan het tandvlees wat gaan bloeden. In principe is een DPSI-onderzoek niet erg pijnlijk.

Wat gebeurt er bij een slechte DPSI-score?

Als uit de DPSI blijkt dat het tandvlees ontstoken is, moet dit behandeld worden. De soort behandeling hangt af van de score: Bij een score 1 of 2 kan de mondhygiëniste of tandarts uw tandvlees behandelen. Vaak is een professionele gebitsreiniging en het verwijderen van tandsteen voldoende om de tandvleesontsteking te doen genezen.

Heeft u een score van 3 of hoger, dan kan de tandarts u doorverwijzen naar een parodontoloog. Deze arts heeft verstand van ernstige tandvleesontstekingen. Parodontitis wordt vaak behandeld door middel van een flapoperatie. Hierbij wordt het tandvlees opengesneden zodat de tandarts de ontstoken plekken beter kan bereiken. Lees hier meer over een flapoperatie bij parodontitis.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >