Een flapoperatie wordt uitgevoerd bij een vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis). De ontsteking zit dan zo diep dat een tandarts of mondhygiënist(e) het ontstoken weefsel niet goed kan bereiken. Voor een flapoperatie gaat u meestal naar een parodontoloog. Dat is een tandarts die is gespecialiseerd in ziekten van het tandvlees. In dit artikel leest u hoe een flapoperatie in zijn werk gaat.
Inhoudsopgave
Wanneer een flapoperatie?
Een flapoperatie is nodig als het tandvlees ernstig is ontstoken. In veel gevallen is het kaakbot dan ook al aangetast. Als de ontsteking niet wordt aangepakt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het gebit. Het tandvlees laat steeds verder los en het aangetaste kaakbot slinkt. Door het verlies van dit steunweefsel kunnen de tanden en kiezen uiteindelijk los gaan zitten en uitvallen.
Waarom een flapoperatie?
Een tandarts of mondhygiënist(e) kan een beginnende tandvleesontsteking behandelen. Die behandeling bestaat onder meer uit het verwijderen van tandsteen in de ruimte onder de tandvleesrand (pocket). Maar als de pockets te diep zijn, is het schoonmaken een zeer lastige klus. Bovendien kan de ontsteking zich ook al hebben uitgebreid tot onder de wortel van de tand of kies. Die plek is van bovenaf niet te bereiken. Met een flapoperatie benadert de tandarts het dieper gelegen tandsteen via de zijkant van de kaak. Zo kan het ontstoken weefsel wel goed worden verwijderd. Een bijkomend voordeel: door de flapoperatie worden de pockets tussen het tandvlees en het gebit minder diep.
Wat gebeurt er bij een flapoperatie?
Bij een flapoperatie maakt de parodontoloog het tandvlees los van het tandbeen en het kaakbot. Het tandvlees wordt als het ware opgeklapt. Deze ’flap’ zorgt ervoor dat het worteloppervlak bloot komt te liggen. De arts kan dan goed zien waar de ontsteking zich precies bevindt en kan de ontstoken plekken behandelen. Daarbij wordt het tandsteen en tandplak dat aan de tandwortel en het kaakbot zit vastgekoekt, verwijderd. Ook wordt een eventuele onregelmatige botrand weer hersteld. Als alles goed schoon is, wordt het tandvlees weer teruggeklapt en wordt het gehecht. Na een of twee weken zijn de wonden geheeld en kan het tandvlees verder genezen.
Doet een flapoperatie pijn?
Als u een flapoperatie ondergaat, krijgt u een plaatselijke verdoving. Daardoor voelt u van de behandeling zelf vrijwel niets. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u last krijgen van napijn. U kunt de pijnklachten verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers. Uw behandelaar weet welke pijnstiller u het beste kunt gebruiken en hoe lang u deze het beste kunt innemen. In het begin zult u het tandvlees ook niet mogen poetsen. De arts kan in dat geval een antibacterieel mondspoelmiddel (aff.) adviseren om de behandelde plek toch zo schoon mogelijk te houden.
Nadelen van een flapoperatie

Tandpasta voor gevoelige tanden, bijvoorbeeld Parodontax. Bekijk compleet aanbod > (aff.)
Na een flapoperatie kan het tandvlees zich een beetje terugtrekken. De tanden of kiezen lijken daardoor wat langer. Door het terugtrekken van het tandvlees kan echter ook de gevoeligheid van de tanden toenemen. Als het tandvlees opkruipt, komt er een stukje tandhals bloot te liggen. Hierdoor kan het eten van koud, warm, zuur en zoet voedsel pijnklachten geven. Een tandpasta voor gevoelige tanden (aff.) kan helpen om de gevoeligheid te verminderen. De tandarts of mondhygiëniste kan de tandhalzen ook afdekken met een speciale lak of gel, waardoor de tanden minder gevoelig worden.
Wat kost een flapoperatie?
Een flapoperatie om het tandvlees weer gezond te krijgen, is vaak een dure aangelegenheid. Een behandeling van een zesde deel van het gebit kost alleen al een paar honderd euro. Tip: vraag uw tandarts vooraf wat de ingreep ongeveer gaat kosten. De basisverzekering vergoedt een flapoperatie namelijk niet voor volwassenen. Een aanvullende verzekering kan de behandeling vaak wel (deels) vergoeden. Informeer bij uw zorgverzekeraar over de vergoeding voor een flapoperatie.
Flapoperatie voorkomen
Wilt u een flapoperatie voorkomen, dan is het zaak uw tandvlees gezond te houden. Door een goede mondhygiëne krijgen tandplak en bacteriën veel minder kans om te gaan woekeren onder de tandvleesrand. Poets het tandvlees niet te hard; zo voorkomt u een poetstrauma. Ook belangrijk: de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoonhouden. U kunt achtergebleven voedselrestjes verwijderen met flosdraad, een ragertje of een tandenstoker. Zo blijft uw tandvlees in goede conditie. Het risico op een tandvleesontsteking is dan een stuk kleiner.
- Jordan Tandenstokers (aff.)
- Jordan Flosser 3 in 1 (aff.)
- TePe Easypick (aff.)
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod