Tanden en tandvlees poetsen moet, maar schoonmaken tussen de tanden en kiezen in is minstens zo belangrijk! De tanden en kiezen staan vaak dicht tegen elkaar aan, en dus komt een tandenborstel hier niet bij. Daarom zijn flosdraad, tandenstokers en ragertjes onmisbaar. Maar welke methode kun je het beste kiezen, en hoe gebruik je deze hulpmiddelen eigenlijk? Lees alles over de juiste techniek bij flossen, tanden stoken en ragen.
Inhoudsopgave
Moet ik flossen, stoken of toch ragers gebruiken?

Goed flossen is heel effectief, maar ook erg lastig.
Tussen de tanden blijven gemakkelijk voedselresten, bacteriën en tandplak zitten. Schoonmaken tussen de tanden voorkomt tandvleesontstekingen en andere mondproblemen. Afhankelijk van de ruimte zijn er verschillende mogelijkheden:
- Flossen. Deze methode is vooral geschikt op plaatsen waar de tanden en kiezen dicht tegen elkaar aanstaan. Flosdraad is dun genoeg om deze plekken te bereiken.
- Stoken. Een tandenstoker heeft de vorm van een driehoek en kan daardoor voedselresten, tandplak en bacteriën verwijderen op plekken waar iets meer ruimte is. Een tandenstoker is vooral handig om te gebruiken tussen de tandhalzen. Op deze plekken is vaak meer ruimte.
- Ragen. Ragertjes zijn kleine, ronde borsteltjes die in verschillende diktes verkrijgbaar zijn. Gebruik ragers op plekken waar de tussenruimte relatief groot is.
De ruimte tussen de tanden en kiezen is niet op elke plek even groot. Daarom moeten de meeste mensen meerdere methodes gebruiken om de tussenruimten in het gebit te reinigen. Flossen tussen de tanden en stoken bij de tandhalzen bijvoorbeeld. Of flossen en ragen. Maar u kunt ook alle drie de methodes toepassen.
Flossen: hoe moet dat?
Goed flossen is heel effectief, maar ook erg lastig. Het beste is om een tandarts of mondhygiëniste voor te laten doen hoe dit moet. Gebruikt u een verkeerde techniek, dan heeft flossen namelijk al snel geen zin meer.
De instructies voor flossen zijn als volgt:
- Neem een stuk flosdraad of tandzijde van ongeveer 40 cm en wikkel beide uiteinden om uw middelvingers.
- Houdt een paar centimeters van het flosdraad gespannen tussen duimen en wijsvingers en duw het draad tussen de achterste en een-na-laatste kies tot net iets onder de tandvleesrand.
- Beweeg het flosdraad zachtjes heen-en-weer, waarbij u het draad steeds iets hoger trekt. Duw hierbij eerst lichtjes tegen de zijkant van één kies, alsof u deze met een doekje aan het poetsen bent. Herhaal dit bij de zijkant van de andere kies: heen en weer, van beneden naar boven.
- Haal het flosdraad tussen de kiezen uit en verschuif het flosdraad tussen uw vingers zodat u een schoon stukje te pakken heeft.
- Herhaal deze stappen bij de volgende tussenruimte. Ga door totdat u de zijkanten van alle kiezen en tanden ‘gepoetst’ heeft.
Soorten flosdraad
Flosdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten; van tandzijde met was, fluor of mintsmaak tot flosdraad dat uitzet als het nat wordt. Vaak is het een kwestie van uitproberen welke soort bij u het prettigst werkt. Bekijk hier het aanbod flosdraad en tandzijde dat te koop is bij de drogist > (aff.)
Tanden stoken: hoe moet dat?
Als het tandvlees wat teruggetrokken is, of de ruimte tussen de tanden is wat groter, dan kan stoken effectiever zijn dan flossen.
Een goede tandenstoker is driehoekig van vorm en gemaakt van hout dat niet splintert. Een satéprikker of cocktailprikker is dus niet geschikt. Maak de tandenstoker voor gebruik even nat, bijvoorbeeld in de mond of onder de kraan. Het hout wordt dan zachter en zal zich beter voegen naar de vorm van de tand. Nu kunt u beginnen met tanden stoken.
Instructies voor tanden stoken
- Breng voorzichtig de punt van de stoker tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan. Met de punt hoeft u niets te doen; u gebruikt alleen de zijkant van de stoker.
- Duw de platte kant van de stoker goed tegen de tandvleesrand aan. Schuif de stoker nu stevig maar met beleid wat verder tussen de kiezen en haal hem dan heen-en-weer. De zijkanten van de stoker reinigen op die manier de zijkanten van beide tanden of kiezen.
- Herhaal dit bij de tussenruimten van alle tanden en kiezen. Soms breekt de stoker gedeeltelijk af. Pak in dat geval een nieuwe stoker.
Soorten tandenstokers
Het grote voordeel van stoken, is dat het heel makkelijk is. Na verloop van tijd kan het driehoekje tandvlees wat tussen de tandenhalzen zit, kleiner wordt. Op die plek ontstaat er dus een fractie meer ruimte. Dit is niet schadelijk, het tandvlees is gewoon gezond. Sommige mensen vinden dit echter storend om te zien, vooral bij de voortanden. Heeft u hier ook last van, dan kunt u overwegen om bij de tanden flosdraad te gebruiken.
Tandenstokers zijn in verschillende soorten verkrijgbaar; met of zonder smaakje en/of fluor. Bekijk hier het aanbod van tandenstokers bij de drogist > (aff.)
Ragen: zo doe je dat

Voorbeeld van een conische rager + een borsteltje dat in een hoek van 90° op de steel is geplaatst (aff.)
Ragers (ook wel interdentaalborstels genoemd) zijn kleine borsteltjes voor tussen de tanden. Deze hulpmiddelen zijn ideaal als de ruimte tussen de tanden vrij groot is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten; van enkele millimeters tot enkele centimeters doorsnede. Kies een formaat dat goed past bij de grootte van de tussenruimte. Het is belangrijk dat de borstelharen goed het tandoppervlak kunnen raken. De metalen kern van het borsteltje mag de tand of kies echter niet raken. Goed ragen gaat als volgt:
Tanden ragen instructies
- Breng het borsteltje voorzichtig tussen twee tanden of kiezen, tegen de tandvleesrand aan.
- Haal het ragertje nu heen-en-weer terwijl u het borsteltje langzaam richting de rand van de tanden of kiezen beweegt.
- Trek het ragertje tussen de tanden of kiezen vandaan en spoel het borsteltje om het vuil te verwijderen.
- Herhaal deze stappen bij iedere tussenruimte van het gebit.
Een ragertje gaat in principe meerdere keren mee. Spoel het borsteltje na ieder gebruik altijd goed schoon. Vervang het ragertje als het borsteltje krom gaat staan.
Soorten ragers
Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Naast de diverse diktes, kunt u ook kiezen uit diverse handvaten, recht of gebogen. Daarnaast zijn er borsteltjes met of zonder dop. Verder zijn er ook tandenragers met taps toelopende borsteltjes te koop. Deze zijn handig als u tussenruimtes van verschillende groottes heeft. Bekijk hier het assortiment tandenragers dat verkrijgbaar is bij de drogist > (aff.)
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod