Functie van tandvlees: waarom zit ’t er eigenlijk?

Wist u dat tandvlees meerdere functies heeft? Het beschermt, ondersteunt en houdt de mond gezond. Daarnaast is tandvlees natuurlijk belangrijk voor het uiterlijk. U heeft dus een aantal hele goede redenen om zuinig te zijn op uw tandvlees!


Advertentie

Een tandvleesontsteking begint bij tandplak en bacteriën, verwijder ook voedselresten en tandplak in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Dat kan met een flosdraad, tandenstoker en rager.

Flosdraad > Tandenstoker > Rager >


Tandvlees houdt het gebit op z’n plek

Het tandvlees zorgt er in de eerste plaats voor dat de tanden en kiezen op de goede plek blijven zitten. De tandwortels geven het gebit natuurlijk de meeste houvast. Daarmee zijn de tanden en kiezen verankerd in het kaakbot. Het tandvlees vormt echter het belangrijkste steunweefsel voor de kroon. Dat merkt u bijvoorbeeld als u een fikse tandvleesontsteking heeft. Door de ontsteking laat het tandvlees los van het tandbeen, waardoor de tand of kies op die plek kan gaan wiebelen. Gezond tandvlees betekent dus een stevig gebit waarmee u gerust in een appel kunt bijten!

Tandvlees gaat infecties tegen

Een andere belangrijke functie van tandvlees is het tegengaan van infecties. Tandvlees bedekt niet alleen het kaakbot, maar bekleedt ook de overgang tussen het kaakbot en de tanden en kiezen. Voedsel en bacteriën kunnen op die manier niet bij de tandwortel komen. Dat vermindert de kans op tandvleesinfecties en tandbederf. Gezond en sterk tandvlees houdt de mond dus gezond. Verzorgt u uw tandvlees niet goed, dan krijgen bacteriën echter wel de kans om te gaan woekeren. Onder de tandvleesrand zit namelijk een kleine ruimte; de zogenaamde pockets. Deze moet zorgvuldig schoon worden gehouden. Gebeurt dit niet, dan liggen gaatjes, ontstekingen en zelfs het verlies van tanden en kiezen op de loer.

Tandvlees gaat gevoeligheid tegen

Gevoelige tanden
Pijnklachten bij het eten of drinken van iets kouds of iets warms

Nog een functie van tandvlees: het voorkomt pijnklachten (gevoelige tanden). Het deel van de tanden dat niet bekleed is met tandvlees, wordt beschermd door glazuur. Het tandglazuur beschermt het poreuze tandbeen tegen kou, warmte of andere prikkels van buitenaf. Onder het tandvlees zit echter geen glazuur. De tandwortel wordt dus alleen beschermd door het tandvlees. Bij teruggetrokken tandvlees, komt een deel van de wortel bloot te liggen. Dit kan gevoelige tandhalzen geven. U krijgt dan pijnklachten bij het eten of drinken van iets kouds of iets warms. Gezond tandvlees trekt zich niet terug. Een goede tandvleesverzorging kan deze pijnklachten dus voorkomen.

Tandvlees zorgt voor een mooi gebit

Tandvlees speelt een belangrijke rol in ons uiterlijk. Als we lachen, komen onze tanden en het tandvlees prominent in beeld. Gezond tandvlees vormt mooie, gelijkmatige boogjes langs de randen van de tanden en kiezen. Dit geeft uw mond een gezonde en frisse uitstraling. Is het tandvlees ontstoken of teruggetrokken, dan ziet het er minder fraai uit. Ontstoken tandvlees is rood en soms gezwollen. Bij teruggetrokken tandvlees lijken de tanden langer. Bovendien kan er een geel of bruin randje verschijnen bij de tandvleesrand. Dat komt omdat het tandbeen een andere (gelere) kleur heeft dan de kroon. Door uw tandvlees goed te verzorgen, blijft uw gebit mooi.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod (aff.)

Tandvlees verzorgen >