Functie van tandvlees: waarom zit 't er eigenlijk?

Tandvlees dient als een omhulsel van kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Gezond tandvlees herken je aan het feit dat het niet bloedt niet bij het poetsen en roze van kleur is.  Het beschermt, ondersteunt en houdt de mond gezond. Daarnaast is tandvlees natuurlijk belangrijk voor het uiterlijk. U heeft dus een aantal hele goede redenen om zuinig te zijn op uw tandvlees!

Tandvlees biedt bescherming

Een tand of kies zit vast in het kaakbot. Het tandvlees beschermt de wortels van de tanden en het kaakbot tegen beschadiging en infectie door een barrière te vormen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Het tandvlees is ook belangrijk voor het behoud van een gezonde mondomgeving, omdat het helpt om de groei van bacteriën te beperken en infecties te voorkomen.

Tandvlees gaat infecties tegen

Een belangrijke functie van tandvlees is het tegengaan van infecties. Tandvlees bedekt niet alleen het kaakbot, maar bekleedt ook de overgang tussen het kaakbot en de tanden en kiezen. Schadelijke stoffen en bacteriën kunnen op die manier niet bij de tandwortel komen. Dat vermindert de kans op tandvleesontstekingen. Gezond en sterk tandvlees houdt de mond dus gezond. Verzorgt u uw tandvlees niet goed, dan krijgen bacteriën echter wel de kans om te gaan woekeren. Onder de tandvleesrand zit namelijk een kleine ruimte; de zogenaamde pockets. Deze moet zorgvuldig schoon worden gehouden. Gebeurt dit niet, dan liggen gaatjes, ontstekingen en zelfs het verlies van tanden en kiezen op de loer.

Tandvlees gaat gevoeligheid tegen

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet bij poetsen

Nog een functie van tandvlees: het voorkomt pijnklachten (gevoelige tanden). Het deel van de tanden dat niet bekleed is met tandvlees, wordt beschermd door glazuur. Het tandglazuur beschermt het poreuze tandbeen tegen kou, warmte of andere prikkels van buitenaf. Onder het tandvlees zit echter geen glazuur. De tandwortel wordt dus alleen beschermd door het tandvlees. Bij teruggetrokken tandvlees, komt een deel van de wortel bloot te liggen. Dit kan gevoelige tandhalzen geven. U krijgt dan pijnklachten bij het eten of drinken van iets kouds of iets warms. Gezond tandvlees trekt zich niet terug. Een goede tandvleesverzorging kan deze pijnklachten dus voorkomen.

Tandvlees zorgt voor een mooi gebit

Tandvlees speelt een belangrijke rol in ons uiterlijk. Als we lachen, komen onze tanden en het tandvlees prominent in beeld. Gezond tandvlees vormt mooie, gelijkmatige boogjes langs de randen van de tanden en kiezen. Dit geeft uw mond een gezonde en frisse uitstraling. Is het tandvlees ontstoken of teruggetrokken, dan ziet het er minder fraai uit. Ontstoken tandvlees is rood en soms gezwollen. Bij teruggetrokken tandvlees lijken de tanden langer. Bovendien kan er een geel of bruin randje verschijnen bij de tandvleesrand. Dat komt omdat het tandbeen een andere (gelere) kleur heeft dan de kroon. Door uw tandvlees goed te verzorgen, blijft uw gebit mooi.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >