Bij een gezond gebit denkt u misschien alleen aan sterke tanden en kiezen. Maar het tandvlees speelt een even grote rol als het gaat om een gezonde mond. Sterker nog: gezond tandvlees kan u beschermen tegen een verhoogde kans op levensbedreigende ziekten! In dit artikel leest u meer over het belang van gezond tandvlees, eventuele tandvleesproblemen en hoe u uw tandvlees gezond kunt houden.
Inhoudsopgave
Wat is gezond tandvlees?
Om tandvleesproblemen te herkennen, moet u natuurlijk eerst weten hoe gezond tandvlees eruit hoort te zien. Gezond tandvlees heeft de volgende eigenschappen:
- Het tandvlees ligt mooi strak langs de tanden en kiezen.
- Gezond tandvlees bloedt niet tijdens het poetsen of eten.
- Het tandvlees is niet teruggetrokken, dik of opgezet.
- Uw tandvlees doet geen pijn.
- Het tandvlees heeft geen andere kleur dan normaal. De kleur van gezond tandvlees verschilt per persoon en hangt samen met de natuurlijke huidskleur. Is het tandvlees donkerder gekleurd dan u gewend bent, dan is er vaak iets mis.
Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees
Het tandvlees heeft veel functies. Het zorgt er niet alleen voor dat de tanden en kiezen goed op hun plaats blijven, maar beschermt de tandhalzen ook tegen gaatjes en prikkels van buitenaf. Het tandvlees kan dat alleen doen als het goed wordt verzorgd. Gaatjes ontstaan als bacteriën zich vermeerderen onder de tandvleesrand. Die bacteriën kunnen een tandvleesontsteking veroorzaken. De ruimte onder de tandvleesrand wordt dan groter en groter. Hierdoor kan het tandvlees uiteindelijk loskomen van de tandwortel, en breidt de infectie zich steeds verder uit.
Het risico van een tandvleesontsteking
Als een tandvleesontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Zo’n uitgebreide tandvleesontsteking heet parodontitis. De gevolgen van deze infectie zijn niet mis. Als het kaakbot ernstig is aangetast, kunnen ze tanden en kiezen zelfs verloren gaan. Maar er is meer...
Hart- en vaatziekten door mondinfecties
Het blijkt dat een infectie in de mondholte, zoals ontstoken tandvlees of parodontitis, de kans op hart- en vaatziekten flink verhoogt. De bacteriën die een tandvleesontsteking veroorzaken, kunnen terechtkomen in het bloed. Van daaruit bereiken ze het hart en kunnen ze onder andere de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen infecteren (endocarditis). De bacteriën kunnen ook aderverkalking verergeren. Dit vergroot dan weer de kans op een hart- of herseninfarct. Gezond tandvlees is dus belangrijk voor je hele lichaam!
Welke tandvleesproblemen komen vaak voor?
Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar tandvlees. Tandvleesproblemen die vaak voorkomen, zijn:
- Ontstoken tandvlees;
- Teruggetrokken tandvlees;
- Verkleurd tandvlees;
- Pijnlijk tandvlees;
- Tandvlees dat snel bloedt.
De oorzaken voor deze problemen kunnen verschillen. Een slechte mondhygiëne heeft er echter bijna altijd mee te maken. Een goede mondverzorging houdt het tandvlees gezond en is dus echt heel belangrijk.
Hoe krijg en houd ik gezond tandvlees?
Als uw tandvlees opspeelt, is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan uw gebitsverzorging. Goed poetsen (poets ook het tandvlees!) kan helpen om een beginnende tandvleesontsteking de kop in te drukken. Andere tips voor het gezond krijgen en houden van uw tandvlees:
- Rook niet! Rokers hebben meer kans op tandvleesproblemen;
- Poets tweemaal per dag de tanden met tandpasta op basis van fluor.
- Schrobben kan een poetstrauma veroorzaken. Poets dus niet te hard en gebruik daarbij altijd een zachte tandenborstel.
- Reinig het tandvlees tussen de tanden en kiezen met behulp van een rager, stoker en/of flosdraad. Bekijk hier het aanbod mondverzorgingsproducten (aff.) >
- Eet niet de hele dag door, maar beperk de eetmomenten tot drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.
- Verzorg uw gebit en tandvlees extra goed als u lijdt aan diabetes, als u zwanger bent of als u een prothese draagt.
- Laat uw gebit regelmatig controleren door een tandarts of mondhygiënist(e). Hij of zij kan tandvleesproblemen vaak al ontdekken voordat u klachten krijgt. Hoe eerder mondproblemen worden aangepakt, hoe beter.
Heeft u last van aanhoudende of ernstige mondklachten, bezoek dan altijd de tandarts!
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod