Tanden bleken

Tanden bleken is een populaire manier om je tanden witter te maken. Er zijn verschillende manieren om uw tanden witter te maken, waaronder professioneel tanden bleken in een tandartspraktijk of het gebruik van bleekproducten voor thuis.

Redenen om je tanden te bleken

Er zijn verschillende rekenen waarom je tanden geel zijn. Dit zijn de meest voorkomende rekenen:

 • Roken laat een aanslag op de tanden achter (denk aan de kleur van de filter van de sigaret)
 • Drinken van gekleurde dranken zoals rode wijn
 • Gaatjes
 • Erosie (verdwijnen van wit glazuur waardoor het gelere tandbeen zichtbaar is) of teruggetrokken tandvlees waardoor gele tandhalzen zichtbaar zijn
 • Verkleuring van vullingen
 • Ouderdom
 • Wortelkanaalbehandeling die uitgevoerd is in de voortanden. De wortelkanaalvulling kan doorschemeren waardoor de tand verkleurt.
 • Spoelen met spoelmiddel PerioAid (chloorhexedine) kan je tanden verkleuren. De verkleuring is meestal goed te verwijderen door een uitgebreide gebitsreiniging.
 • Tandsteen of tandplaque. Als dit het geval is, overweeg professionele gebitsreiniging.
 • Hoge verwachtingen (wit is niet wit genoeg)
 • Gele tanden

Bleken werkt alleen als je tandplaque en tandsteen vrij zijn, je gaat gaatjes hebt en aanslag van de tanden verwijderd is. Of dit het geval is, kan de tandarts bepalen.

Hoe werkt het tanden bleken?

tanden bleken met een bitje thuis

Bleekbitje

De beste manier om je tanden witter te maken is met een gel die waterstofperoxide afgeeft. Tanden bleken is hiermee veilig. Gebruik je andere middelen, dan heb je kans dat je je tanden blijvend beschadigt.

Het bleken met waterstofperoxide werkt zo: plaats de gel in een bleeklepel (vaak door tandarts gemaakt), en schuif het over je tanden. Dit laat je enkele uren zitten, meestal 's nachts. Afhankelijk van de mate van verkleuring bereiken de tanden binnen enkele dagen of weken de gewenste witte kleur. Voordeel van deze methode is dat wanneer je tanden verkleuren, je het bleekbitje opnieuw kan gebruiken.

Is tanden bleken slecht voor je tanden?

Alleen tandartsen mogen middelen met waterstofperoxide verkopen en gebruiken. Dit komt vanwege Europese regels. Als je je tanden bleekt bij bleeksalons, worden andere middelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld natriumbicarbonaat. Deze middelen kunnen die je tanden beschadigen.

Vaak gebruiken bleeksalons bepaalde zuren die je tand mineraal oplossen. Hier worden je tanden op eerste instantie witter, aangezien de buitenste laag van het glazuur wordt opgelost. Als het glazuur volledig verdwijnt, kom je bij het tandbeen uit, die uit zichzelf geler is. Hierdoor houd je blijvend gelere tanden aan een bleeksessie over.

Bleken van vullingen

Ben je ooit gevallen op je voortanden of heb je gaatjes in je voortanden gehad en wil je je tanden bleken, dan zullen de vullingen niet witter worden. De glazuur en tandbeen bleken, terwijl de vullingen dezelfde kleur aanhouden. Als het kleurverschil te storend is, moeten de vullingen (of kronen) op termijn vervangen worden. Dit kan de tandarts goed beoordelen als je een afspraak voor bleken maakt.

Blauw licht bleekt niet

Vaak wordt de illusie gewerkt dat bleken sneller gaat als  een blauwe lamp wordt gebruikt. Dit is niet juist. Effect van een blauwe lamp tijdens het bleken is niet bewezen en kan zelfs de tanden uitdrogen als de lamp teveel warmte afgeeft.

tanden bleken met blauw licht

Tanden bleken met blauw licht is niet bewezen

Tanden bleken thuis

Home whitening-producten zijn een andere optie van producten die aan consumenten worden aangeboden. Het wordt geleverd in de vorm van bleekspoelingen voor thuisgebruik of whitening tandpasta. Er zit geen waterstofperoxide in whitening tandpasta, hierdoor worden je tanden niet gebleekt. Er zitten middelen in die vuil kunnen aantrekken of stoffen die reflecterend werken, waardoor er een tijdelijk illusie ontstaat dat de tanden witter zijn.

Tanden bleken prijs

De kosten van het vervaardigen van een bleekbitje wordt geschat op 150 euro per kaak. Voordeel om thuis te bleken is dat als de bitjes al gemaakt zijn, kan je dit proces meerdere keren herhalen, zonder opnieuw naar de tandarts te gaan. Het uitwendig bleken van tanden of kiezen wordt meestal niet vergoed door tandartsverzekeringen. Het is een cosmetische behandeling, geen tandheelkundige behandeling.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >