Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Als tandvlees ontstoken is, kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Maar hoe herken je ontstoken tandvlees (gingivitis) dan eigenlijk? In dit artikel vertellen we u alles over de symptomen van ontstoken tandvlees, wat u moet doen als u last heeft van een tandvleesontsteking en hoe u deze aandoening kunt voorkomen.

Ontstoken tandvlees symptomen

Slechte adem

Een vieze adem

Gezond tandvlees ligt strak om de tanden heen, is mooi roze, heeft de structuur van een sinaasappelschil en bloedt niet bij aanraken. Ontstoken tandvlees mist deze eigenschappen dus. U kunt ontstoken tandvlees herkennen aan de volgende symptomen:

Vaak geeft ontstoken tandvlees echter weinig klachten. Veel mensen hebben in eerste instantie niet in de gaten dat hun tandvlees ontstoken is en blijven hier te lang mee doorlopen. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee.

Wat zijn de gevolgen van een tandvleesontsteking?

Bij een tandvleesontsteking, gingivitis, kan het tandvlees zich terugtrekken. Hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen. Teruggetrokken tandvlees kan op die manier leiden tot gevoelige tanden. Als ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich bovendien uitbreiden naar het kaakbot. Er is dan sprake van parodontitits. Dat is een ernstige aandoening waarbij het aangetaste kaakbot verloren kan gaan. De tanden en kiezen verliezen hun steun en kunnen los gaan zitten. In ernstige gevallen kunnen elementen zelfs uitvallen.

Diabetes en ontstoken tandvlees

Mensen die lijden aan diabetes hebben sneller last van mondproblemen als gingivitis. Het Diabetes Fonds schat dat zo’n 20 tot 30 procent van de diabetici lijdt aan ontstoken tandvlees. Dat komt omdat een hoge bloedsuiker de groei van bacteriën in de mondholte bevordert. Daarbij laat de doorbloeding van het tandvlees meestal te wensen over. Hierdoor ontstaat er sneller een infectie. Ook verloopt de wondgenezing vaak trager. Bloedend tandvlees geneest daardoor veel minder snel. Omgekeerd hebben mondproblemen ook weer invloed op de suikerspiegel. Diabetici die last hebben van ontstoken tandvlees hebben daardoor meer last van een wisselende bloedsuiker.

Tandvleesontsteking verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Een tandvleesontsteking geeft een hoger risico op hart- en vaatziekte. De bacteriën in de mondholte kunnen via het bloedende tandvlees namelijk in de bloedbaan terecht komen. Als die bacteriën het hart bereiken, kunnen ze daar problemen veroorzaken, zoals endocarditis (ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen). Uit onderzoek van de ActA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam) blijkt dat dit risico maar liefst 60% verhoogd is. Het voorkomen van een tandvleesontsteking kan dus levens redden.

Wat te doen bij tandvleesklachten?

Gingivitis tand en tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Heeft u last van uw tandvlees? Ga dan altijd even langs de tandarts. Deze kan de diepte van de pockets (de ruimte tussen het tandvlees en de tand) opmeten en aan de hand daarvan bepalen hoe ernstig de ontsteking is. Is het tandvlees licht ontstoken, dan kan het voldoende zijn om het gebit intensiever te gaan verzorgen. Daardoor nemen de klachten als het goed is af. Blijven de klachten aanhouden, of gaat het om een uitgebreide tandvleesontsteking, dan zal de tandarts of mondhygiënist(e) de tandvleesontsteking behandelen. Als de tandvleesontsteking inmiddels is overgegaan in parodontitis, dan kan de tandarts u eventueel doorverwijzen naar een parodontoloog.

Ontstoken tandvlees behandeling

Tandvlees onstoken

Tandvlees ontstoken? Laat uw tandvleesontsteking goed aanpakken.

De mondhygiëniste is gespecialiseerd in de behandeling van ontstoken tandvlees. Maar ook uw eigen tandarts kan een tandvleesontsteking goed aanpakken. De behandeling bestaat uit een professionele gebitsreiniging. Hierbij worden het tandsteen en de tandplak onder de tandvleesrand verwijderd en wordt het gebit gepolijst. Bij ernstige ontstekingen kan een behandeling in meerdere sessies nodig zijn. Tenslotte zal de behandelaar u instructies geven voor een goede mondhygiëne en het verzorgen van uw tandvlees (poetsen, flossen, stoken en ragen).

Ontstoken tandvlees voorkomen

Het goede nieuws is dat u zelf heel veel kunt doen om tandvleesontstekingen te voorkomen. Een paar tips:

Een goede mondhygiëne voorkomt gingivitis

Flossen

Flossen met flosdraad

Een tandvleesontsteking begint bij tandplak en bacteriën. Zolang u deze regelmatig en grondig verwijdert, zal het tandvlees niet gaan ontsteken. Tweemaal daags de tandenpoetsen is de basis. Daarnaast moeten voedselresten en tandplak ook in de ruimtes tussen de tanden en kiezen worden verwijderd. Dat kan met een flosdraad, tandenstoker en rager - Bekijk aanbod > (aff.). Met een tongschraper (aff.) kunt u de hardnekkige bacteriën achterop de tong weghalen. Ook spoelen met een spoelmiddel (aff.) kan achtergebleven bacteriën vernietigen.

Aantal eetmomenten beperken

Tandplak bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Het is dan ook beter voor het gebit om niet de hele dag door te eten. Als u het aantal eetmomenten beperkt tot 7 per dag, dan zult u minder snel ontstekingen krijgen dan wanneer u de hele dag door iets eet of drinkt.

Goede weerstand bestrijdt bacteriën

Een goede weerstand is belangrijk voor de mondgezondheid. Het lichaam is dan beter in staat om bacteriën te bestrijden. Zorg ervoor dat u voldoende slaapt en genoeg vitaminen (aff.) binnenkrijgt. Ook regelmatig sporten helpt om de doorbloeding van het tandvlees en de weerstand in het algemeen op peil te houden.

Een laatste advies: laat uw gebit regelmatig controleren bij de tandarts. Deze kan een tandvleesontsteking al in een vroeg stadium ontdekken en behandelen.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >