Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking, gingivitis. Dit kan ontstaan als ontstoken tandvlees niet op tijd behandeld wordt. Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar het kaakbot. Dit kan ernstige complicaties tot gevolg hebben. Hoe herkent en voorkomt u parodontitis? En wat zijn de behandelmogelijkheden? Lees er alles over in dit artikel.
Inhoudsopgave
Wat is parodontitis precies?
Tandvlees (parodontium) fungeert als steunweefsel rond het gebit. Onder de rand van het tandvlees zitten kleine ruimtes. Dit worden pockets genoemd. In deze pockets kunnen zich tandplak en bacteriën ophopen. Bij een goede gebitsverzorging worden voedselresten, tandplak en bacteriën weggepoetst. Gebeurt dit niet, dan kunnen de bacteriën gaan woekeren. De ruimte onder het tandvlees wordt dan steeds groter en het tandvlees gaat ontsteken. Daarnaast verkalkt een deel van het tandplak in de pockets. Het verandert dan in een soort tandsteen dat niet meer weg te poetsen is.
- Gezond tandvlees
- Gingivitis
Wordt de tandvleesontsteking niet aangepakt, dan raakt een steeds groter gebied geïnfecteerd. De ontsteking bereikt dan ook het kaakbot. Daarbij worden vezels en kaakbot afgebroken, waardoor het kaakbot slinkt. Het gevolg: losstaande tanden en kiezen, die op den duur zelfs kunnen uitvallen.
- Parodontitis
- Vergevorderd parodontitis
Parodontitis symptomen

Bloedend tandvlees
Je zou denken dat parodontitis erg pijnlijk is. Dat is helaas dus niet zo. Daardoor wordt de diagnose vaak vrij laat gesteld. De ontsteking heeft zich dan al behoorlijk uitgebreid. Er zijn wel andere signalen die kunnen wijzen op een vergevorderde tandvleesontsteking. Symptomen van parodontitis zijn bijvoorbeeld:
- Teruggetrokken tandvlees;
- Tandvlees dat snel bloedt. Bijvoorbeeld bij het poetsen of bij het afhappen van een scherpe korst;
- Het tandvlees is rood van kleur en is niet stevig maar vrij slap;
- Een vieze adem of rare smaak in de mond;
- Gevoelige tanden/kiezen;
- Tanden en/of kiezen die een beetje los zitten.
Wie krijgt parodontitis?
Of je wel of geen parodontitis krijgt, hangt af van een paar factoren:
- Erfelijkheid. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een ernstige tandvleesontsteking. Bij hen komt parodontitis vaker in de familie voor.
- Mondweerstand. Speeksel bevat stoffen die bacteriën kunnen neutraliseren, waardoor het tandvlees minder gevoelig is voor een ontsteking. De samenstelling van het speeksel en de hoeveelheid speeksel is echter bij iedereen weer anders. Bij een lage weerstand kunnen bacteriën zich sneller uitbreiden.
- Bacteriesoorten. De bacteriën in tandplak zijn niet altijd van dezelfde soort. Sommige bacteriën zijn agressief en veroorzaken sneller een ontsteking dan andere soorten. Het hangt er dus maar net vanaf welke soort er in uw mond zit.
- Mondhygiëne. Slecht poetsen kan het ontstaan van een tandvleesontsteking in de hand werken.
In principe kan iedereen parodontitis krijgen.
Diagnose van parodontitis of ontstoken tandvlees
De diagnose parodontitis wordt gesteld door de tandarts of mondhygiënist(e). Deze meet de diepte van de pockets en beoordeelt ze aan de hand van een DPSI score. Vervolgens controleert de behandelaar hoe erg het tandvlees ontstoken is en of het kaakbot is aangetast. Met behulp van een röntgenfoto kan een tandarts zien of het kaakbot erg is geslonken.
Parodontitis behandeling

Professionele gebitsreiniging
Als er inderdaad sprake is van parodontitis, dan zal stelt de tandarts een behandelplan op. Er zijn een aantal mogelijkheden om parodontitis te behandelen:
- Uitgebreide professionele gebitsreiniging. Hierbij verwijdert de tandarts of mondhygiënist(e) het tandplak en tandsteen uit de pockets. Daarna worden de tanden en kiezen grondig schoongemaakt zodat alle bacteriën verdwijnen.
- Flapoperatie. Zijn de pockets te diep, dan kan de tandarts niet alle ontstoken plekken bereiken. In dat geval wordt het tandvlees opengesneden en opengeklapt (flapoperatie). Op die manier kan de tandarts het aangetaste weefsel goed behandelen. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht. Een flapoperatie wordt meestal uitgevoerd door een parodontoloog: een tandarts die gespecialiseerd is in ziekten van het tandvlees.
De ontstekingen genezen met deze behandelingen. Het steunweefsel of kaakbot dat door de parodontitis verloren is gegaan, komt echter niet meer terug. Er is dan ook geen garantie dat een parodontitis behandeling het uitvallen van tanden en kiezen kan voorkomen. Een tijdige behandeling is dus heel belangrijk!
Parodontitis voorkomen

Tandvlees poetsen
U kunt parodontitis voorkomen door uw tandvlees gezond te houden. Een paar tips om parodontitis voor te blijven:
- Hoe schoner uw mond, hoe minder bacteriën. Een goede mondverzorging is dus essentieel. Poets uw tanden tweemaal per dag. Neem daarbij ook de tandvleesrand mee, maar poets niet te hard om een poetstrauma te voorkomen! Ragen, stoken en flossen zijn belangrijk om de ruimten tussen de tanden ook schoon te houden.
- Achterop de tong zitten veel bacteriën. Deze laten zich moeilijk wegpoetsen met een tandenborstel. Gebruik een tongschraper (aff.) om de achtergebleven boosdoeners te verwijderen.
- De hele dag door eten en snoepen is belastend voor het gebit. Beperk het aantal eetmomenten tot 7 per dag en eet daar tussendoor niet.
- Drink veel water. Dit neutraliseert de zuren in uw mond. Bovendien voorkomt het een droge mond, en dat is heel belangrijk. Weinig speeksel betekent ook weinig bescherming tegen bacteriën.
- Rook niet. Mensen die roken, hebben een hogere kans op het ontstaan van parodontitis.
- Verhoog uw weerstand. Voldoende slaap, gezond eten en regelmatig bewegen dragen bij aan een betere weerstand, ook in de mond.
- Last van ontstoken tandvlees, teruggetrokken tandvlees, wiebelende tanden of een vieze adem? Raadpleeg bij klachten de tandarts. Hoe eerder een tandvleesontsteking wordt aangepakt, hoe minder blijvende schade er kan ontstaan.
- Jordan Tandenstokers (aff.)
- Jordan Flosser 3 in 1 (aff.)
- TePe Easypick (aff.)
Voorkomen is beter dan genezen

Laat uw gebit regelmatig controleren
Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts, ook als u geen last van uw tandvlees heeft! Parodontitis geeft in het begin geen klachten en kan daardoor veel schade aanrichten. Een tandarts kan ontstoken tandvlees al in een beginfase signaleren en hier direct iets aan doen.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod