Als tandvlees pijn doet, is er iets mis. Maar wat? Wij zetten de 5 meest voorkomende oorzaken van pijnlijk tandvlees op een rij. Ook leest u per oorzaak wat de oplossing is en hoe u tandvleespijn in het algemeen kunt voorkomen.
Inhoudsopgave
- 1 1: Pijnlijk tandvlees door tandvleesontsteking
- 2 Wat is de oplossing?
- 3 2: Tandvleespijn door te hard poetsen
- 4 Wat is de oplossing?
- 5 3: Pijn in het tandvlees door een kunstgebit
- 6 Wat is de oplossing?
- 7 4: Pijnlijk tandvlees door aften, spruw (schimmelinfectie) of herpesinfectie
- 8 Wat is de oplossing?
- 9 5: Pijn in het tandvlees door doorkomende (verstands)kiezen
- 10 De oplossing
- 11 Pijnlijk tandvlees voorkomen
1: Pijnlijk tandvlees door tandvleesontsteking

Tandvlees pijn
De meest voorkomende oorzaak van pijnlijk tandvlees is ontstoken tandvlees. Bij een tandvleesontsteking heeft u naast pijnklachten soms ook last van rood, gezwollen tandvlees dat snel bloedt. Overigens kan tandvlees ook ontstoken zijn zonder dat het pijn doet. Een acute tandvleesontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan als er een stukje voedsel onder de rand van het tandvlees is blijven zitten. Dat geeft irritatie en bovendien kunnen bacteriën op deze plek gaan woekeren. Verder ontstaan tandvleesontstekingen vaak als gevolg van een slechte mondhygiëne.
Wat is de oplossing?
Ga met klachten die duiden op ontstoken tandvlees altijd naar de tandarts. Ook als het gaat om chronisch ontstoken tandvlees. Het is belangrijk dat de ontsteking snel wordt behandeld om blijvende schade aan het gebit te voorkomen. Een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt, kan overgaan in parodontitis. De ontsteking breidt zich dan uit naar het kaakbot.
2: Tandvleespijn door te hard poetsen
Als u langere tijd te hard poetst, kunt u last krijgen van een zogenaamd ‘poetstrauma’. Het tandvlees is dan zo geïrriteerd of beschadigd dat het gaat opzwellen en pijn gaat doen. Dit kan ook resulteren in teruggetrokken tandvlees.
Wat is de oplossing?
Poets met een zachte tandenborstel (aff.) en duw niet te hard tijdens het poetsen. Vermijd schrobben, dit beschadigt het tandvlees alleen maar en kan ook de glazuurlaag op het gebit aantasten. Masseer de tandvleesrand tijdens het tandenpoetsen. Dat doet u door de tandenborstel met zachte, draaiende bewegingen in een hoek van 45 graden over de tandvleesrand te bewegen. Door het poetsen van het tandvlees verbetert de doorbloeding, waardoor het in optimale conditie blijft. Blijft de pijn aanhouden, ga dan even langs de tandarts.

Poets regelmatig
3: Pijn in het tandvlees door een kunstgebit
Een kunstgebit moet goed zitten. Als het te ruim is, kan het gaan schuiven en daardoor irritatie aan het tandvlees geven. Zit het kunstgebit te strak, dan kan het gaan knellen. Ook dat geeft pijn in het tandvlees. Een nieuw kunstgebit kan bovendien soms scherpe randjes hebben die in het tandvlees snijden. Ook als het kunstgebit niet goed schoon wordt gehouden, kan dit tandvleespijn veroorzaken. Stukjes achtergebleven voedsel onder het gebit en aanslag op de prothese kunnen het tandvlees flink irriteren en op den duur voor ontstekingen zorgen.
Wat is de oplossing?
Verzorg uw kunstgebit goed. Houd de prothese na elke maaltijd onder de kraan om voedselresten weg te spoelen en poets het regelmatig met een speciale gebitsborstel (aff.). Gebruik reinigingstabletten (aff.) om aanslag van het kunstgebit te verwijderen. Zit uw kunstgebit iets te ruim? Een kleefmiddel (aff.) kan kleine verschillen overbruggen. Gaat het om grotere ruimtes of zit het gebit te strak, dan kan een tandarts de prothese aanpassen.
4: Pijnlijk tandvlees door aften, spruw (schimmelinfectie) of herpesinfectie
Soms gaat pijnlijk tandvlees samen met witte vlekjes of blaasjes. Er kan dan sprake zijn van aften, een schimmelinfectie (spruw) of een herpesvirus.
- Aften staan ook wel bekend als mondblaasjes. Het zijn zweertjes in de mond, meestal wit van kleur met een rode rand en kan wel een centimeter groot worden. Ze kunnen erg pijnlijk zijn, vooral bij het eten van iets zuurs. Een afte komt vaak alleen, maar u kunt in principe ook last krijgen van meerdere aften tegelijk. Een afte kan overal in de mond voorkomen, ook op de tong.
- Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel (candida). Het geeft pijnlijke, witte vlekjes op de slijmvliezen in de mondholte en op de tong.
- Het herpesvirus kan bij volwassenen een koortslip veroorzaken. Bij kleine kinderen kan dit virus echter ook een ontsteking in de mondholte geven. De mondholte zit dan vol met pijnlijke blaasjes waardoor het kind niet wil drinken of eten.
Wat is de oplossing?
Aften, spruw en een herpesinfectie gaan meestal vanzelf over. U kunt de plekjes eventueel aanstippen met een pijnstillende gel of vloeistof (aff.). Heeft u veel last van pijn, dan kunt u een pijnstiller op basis van paracetamol nemen. Bij aanhoudende of ernstige vormen van spruw kan een arts een speciale antischimmelgel voor in de mond voorschrijven. Er zijn ook homeopathische middelen die de weerstand van het mondslijmvlies helpen te ondersteunen - Bijvoorbeeld A.Vogel Spilanthes (aff.).
5: Pijn in het tandvlees door doorkomende (verstands)kiezen
Dé nummer 1 oorzaak van tandvleespijn bij kleine kinderen: het doorkomen van tanden en kiezen. Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen hier last van hebben, als de verstandskiezen doorkomen. Het tandvlees is gespannen, rood en glanzend, en er is een bobbel onder het tandvlees te voelen. Bijten doet pijn. Kleine kinderen gaan er bovendien vaak bij kwijlen en willen niet eten. Soms krijgen ze ook koorts.
De oplossing
Een aanstipgel of vloeistof met lidocaïne (aff.) kan de pijn bij doorkomende tanden en kiezen verlichten. Dit middel kan ook bij baby’s en kleine kinderen worden gebruikt. Paracetamol helpt ook om de pijn te verminderen.
Willen de verstandskiezen maar niet goed doorbreken en blijft dit klachten geven, dan kan een tandarts eventueel besluiten om de kies te verwijderen.
Pijnlijk tandvlees voorkomen

Laat uw gebit tweemaal per jaar controleren
Door goed voor uw gebit te zorgen, kunt u pijnlijk tandvlees grotendeels voorkomen. Een paar tips:
- Poets minstens tweemaal per dag met een tandpasta op basis van fluoride - bekijk aanbod tandpasta (aff.).
- Houd de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon door te flossen, stoken of ragen.
- Een goede weerstand helpt aften, schimmel- en virusinfecties te voorkomen. Eet gezond, neem eventueel een multivitamine (aff.) en zorg voor voldoende slaap.
- Rook niet: roken en gezond tandvlees gaan niet samen.
- Laat uw gebit tweemaal per jaar controleren bij de tandarts.
Raadpleeg bij acute, aanhoudende of ernstige klachten altijd een tandarts.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod