Professionele gebitsreiniging

Tijdens de periodieke controle haalt de tandarts soms her en der wat tandsteen weg. Is er een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig, dan is daar op dat moment geen tijd voor. U kunt dan een afspraak maken voor een professionele gebitsreiniging. Daarvoor kunt u terecht bij de mondhygiëniste of preventie-assistente, hoewel de tandarts deze behandeling soms ook zelf uitvoert.

Waarom een professionele gebitsreiniging?

Op tanden en kiezen ontstaat tandplak; een kleverig laagje dat bestaat uit speekseleiwitten en bacteriën. Tandplak dat niet wordt weggepoetst, bijvoorbeeld op plekken waar de tandenborstel niet goed bij kan, wordt steeds harder. Het tandplak verandert dan in tandsteen. U kunt tandsteen niet zelf verwijderen; dat kan alleen door middel van een professionele gebitsreiniging. Weghalen van tandsteen is belangrijk, want deze aanslag kan op den duur tandvleesontstekingen veroorzaken.

Van tandsteen merkt u in het begin niet veel. Later kan het wel klachten geven. Misschien heeft u last van snel bloedend tandvlees of een slechte adem. Of u krijgt sneller gaatjes. Dat kan allemaal duiden op een beginnende tandvleesontsteking. Door een professionele gebitsreiniging wordt het tandvlees weer gezond. Zo verminderen de klachten en voorkomt u dat er parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) ontstaat.

Tandsteen wordt meestal opgemerkt tijdens een periodieke controle, nog voordat u klachten heeft. De tandarts kan u dan voorstellen om een gebitsreiniging in te plannen. Heeft u tussen de controles door last van bepaalde mondklachten, dan is het verstandig om eerder aan de bel te trekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een vlekkerig gebit (bruine aanslag);
  • Een onprettige smaak in de mond;
  • Tandvlees dat pijn doet of snel bloedt;
  • Een vieze adem;
  • Gevoelige tanden.

Bent u zwanger of heeft u diabetes, dan is uw tandvlees extra gevoelig voor ontstekingen. Een (regelmatige) gebitsreiniging kan in dat geval veel problemen voorkomen.

Naast het professioneel reinigen is het belangrijk om gebitsreiniging producten te gebruiken zoals flossdraad,  mondspoelingen, tandenborstels en ragers. Tandpasta bevat schuurmiddelen en fluoride om tandplak te verwijderen en het gebit te beschermen tegen tandbederf. Mondspoelingen kunnen helpen om bacteriën te verwijderen en de mond te desinfecteren. Tandenborstels en ragers kunnen gebruikt worden om tandplak te verwijderen en om tussen de tanden en kiezen te reinigen.

 

Wat doen ze bij een gebitsreiniging?

Tijdens een gebitsreiniging worden tandsteen, tandplak en ander vuil verwijderd met een gebitsreiniging apparaat en wordt het gebit gepolijst. Tandsteen is hard en zit stevig vast aan het tandoppervlak. De tandarts of mondhygiënist gebruikt meestal een haakje om de aanslag los te krabben. Ook zijn er speciale apparaatjes die het tandsteen lostrillen door middel van ultrasone trillingen.

Als alle aanslag verwijderd is, worden de tanden en kiezen grondig gepoetst met een speciale, korrelige gel. Dat heet polijsten. Hierdoor verdwijnen alle laatste restjes vuil en wordt het tandoppervlak weer mooi schoon en glad. Het tandvlees kan zich weer goed hechten aan het gebit en eventuele ontstekingen kunnen genezen.

Aan het einde van de behandeling krijgt u vaak nog wat tips, bijvoorbeeld over goed ragen of stoken en tandvlees poetsen. Uw gebit blijft namelijk langer schoon en glad als u het goed verzorgt.

Doet het pijn?

Het weghalen van tandsteen met een haakje kan soms een wat prikkend gevoel in het tandvlees geven. Tijdens de behandeling kan het tandvlees ook wat gaan bloeden. Omdat de behandelaar het gebit ondertussen steeds schoonspoelt, kunt u wat gespetter rond de mond voelen. Ook maken sommige apparaten, zoals het slangetje dat speeksel en water opzuigt, wat lawaai. Het polijsten van het gebit doet over het algemeen geen pijn. De meeste mensen vinden een gebitsreiniging niet erg vervelend, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. Als uw mond erg gevoelig is, kunt u eventueel om een verdoving vragen.

Wat zijn de kosten van gebitsreiniging?

Een professionele gebitsreiniging wordt in rekening gebracht per 5 minuten behandeltijd. Het totale bedrag hangt helemaal af van de situatie. Hoe meer tandsteen, hoe langer de behandeling duurt en hoe hoger de rekening uitvalt. De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De gebitsreiniging wordt op de factuur vermeld met behandelcode M03. De kosten daarvan zijn € 14,91 gebitsreiniging per 5 minuten in 2023.

Voor kinderen tot 18 wordt een gebitsreiniging vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt dit meestal niet. Een aanvullende tandartsverzekering kan de kosten van een gebitsreiniging wel (deels) vergoeden. Uw zorgverzekeraar kan u hier alles over vertellen.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >