Gezond tandvlees en roken gaan niet samen

Roken is ongezond, maar niet alleen voor uw hart en longen. Ook voor tandvlees is roken funest. De nicotine in tabak zorgt er namelijk voor dat de haarvaten zich vernauwen. Daardoor vermindert de doorbloeding van het tandvlees. Dat heeft weer als gevolg dat de afweercellen veel moeilijker bij het tandvleesweefsel kunnen komen. Roken kan daardoor leiden tot veel tandvleesproblemen.

Roken en tandvleesproblemen

Er is een duidelijk verband tussen ziekten van het tandvlees en roken. Rokers hebben meer kans op het ontstaan van tandvleesproblemen en (soms ernstige) mondziekten, waaronder:

Tandvleesontstekingen en parodontitis

Roken vermindert de weerstand in de mond, waardoor bacteriën uitgebreid hun gang kunnen gaan. Dit verhoogt de kans op een tandvleesontsteking. Normaal gesproken herkent u een tandvleesontsteking (gingivitis) aan rood, gezwollen en snel bloedend tandvlees. Maar omdat roken de doorbloeding vermindert, blijven die alarmsignalen bij rokers vaak uit. Daardoor kan gingivitis zich ongemerkt uitbreiden naar parodontitis; ernstig ontstoken tandvlees waarbij het kaakbot wordt aangetast.

Slecht genezende wonden in de mond

Bij mensen die roken herstelt het tandvlees zich minder snel dan bij mensen die niet roken. Hierdoor kunnen wondjes in het tandvlees (bijvoorbeeld als gevolg van een knellende prothese of beugel) slecht genezen. Ook grotere wonden, zoals na het trekken van een kies, genezen maar langzaam en blijven langer pijn doen. Roken zorgt om dezelfde reden voor problemen bij het plaatsen van implantaten. Bij rokers is de kans dat het implantaat niet goed blijft zitten drie keer groter dan bij niet-rokers.

Zweertjes, mondschimmel en andere infecties van het tandvlees

Rokers hebben meer kans op het ontstaan van zweertjes (aften), mondschimmel (spruw) en leukoplakie. Deze mondziekten geven witte vlekken op het tandvlees en kunnen een branderig, pijnlijk gevoel veroorzaken. Ook dit heeft te maken met irritatie en de verminderde weerstand van het tandvlees.

Mondkanker

Roken verhoogt het risico op mondkanker. Volgens het Trimbos Instituut kan zo’n 62% van de sterftegevallen door mondholtekanker worden toegeschreven aan roken. Drinkt u daarnaast ook regelmatig alcohol, dan is de kans op mondkanker zelfs nog groter.

Stoppen met roken voor gezonder tandvlees

Gezond tandvlees en roken gaan dus niet samen. Het goede nieuws: door te stoppen met roken neemt het risico op tandvleesproblemen en mondziekten af! Dat proces gaat best snel. Na enkele dagen begint het mondslijmvlies al te herstellen. U merkt dat doordat u ineens meer ruikt en beter proeft. Vreemd genoeg kunt u na een paar weken echter ook tandvleesklachten krijgen...

Bloedend tandvlees ná het stoppen met roken

Als u stopt met roken, beginnen de bloedvaatjes zich te verwijden. Hierdoor kunnen de afweercellen het ontstoken tandvlees weer bereiken. Ex-rokers kunnen dan last krijgen van bloedend tandvlees, roodheid en zwelling. Dit is dus niet omdat het tandvlees ineens ontstoken is na het stoppen met roken, maar omdat het afweersysteem eindelijk aan de slag kan! Een bezoek aan de mondhygiëniste of tandarts is aan te raden. Hij of zij kan het gebit en tandvlees professioneel reinigen zodat het bloeden vermindert.

Stoppen met roken is de eerste stap naar gezond tandvlees. Gaat het stoppen met roken lastig, dan kunt u bijvoorbeeld bij de drogist terecht voor nicotinevervangers. Deze middelen verminderen de afkickverschijnselen. Bekijk hier het assortiment nicotinevervangers > (aff.)


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >