Tandvlees poetsen, waarom en hoe?

‘Poets ook je tandvlees’, is het advies van tandartsen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want door te hard poetsen kan het tandvlees pijn doen of gaat het tandvlees snel bloeden. En moet je dan je hele tandvlees poetsen of alleen de rand? En waar is tandvlees poetsen eigenlijk goed voor? In dit artikel leggen we uit waarom tandvlees poetsen belangrijk is en hoe het wél moet.

Tandvleesrand: prima verstopplek

Tandvlees beschermt de tandhalzen en zorgt ervoor dat het gebit stevig op zijn plek blijft zitten. De tandvleesrand sluit echter niet hermetisch aan op de tanden en kiezen. Onder de rand zit namelijk wat ruimte, ook wel ‘pocket’ genoemd. En dat is nou net een fijn, warm plekje waar bacteriën het uitstekend naar hun zin hebben. Vooral omdat er zich in de pockets ook veel tandplak en voedselresten kunnen ophopen. En u weet het: waar tandplak en bacteriën zijn, daar liggen cariës en ontstekingsgevaar op de loer!

Tandvleesontsteking begint hier

Als bacteriën en tandplak zich ophopen onder de tandvleesrand, kan er een tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan. Dat kan vervelende klachten geven. Denk aan een vieze adem, tandvlees dat pijn doet, en snel bloedend of rood gekleurd tandvlees. Door de ontsteking worden de pockets steeds groter en kunnen er zich steeds meer bacteriën en vuil verzamelen. Een vergevorderde tandvleesontsteking kan op den duur zelfs het kaakbot aantasten. Dat heet parodontitis. Een van de complicaties bij deze aandoening is het verlies van de tanden en/of kiezen. Gelukkig hoeft u het niet zover te laten komen.

Tandvleesrand poetsen

Door de rand van het tandvlees te poetsen, krijgen bacteriën, tandplak en voedselresten minder kans om onder het tandvlees te blijven hangen. U hoeft niet het hele tandvlees te poetsen. De overgang van tandvlees naar tand is het belangrijkst. Daaronder zit de ruimte waar tandplak zich verzamelt en de bacteriën kunnen gaan woekeren, waardoor er een tandvleesontsteking kan ontstaan.

Pas op voor een poetstrauma!

Voordat u eens flink met de tandenborstel aan de slag gaat: wacht even! Het is niet de bedoeling dat u het tandvlees goed gaat schrobben. Tandvlees is gevoelig. Het kan pijn doen als u te hard poetst. Op den duur kan het tandvlees zelfs een poetstrauma oplopen. Een poetstrauma wil zeggen dat het tandvlees zodanig geïrriteerd is dat het zich gaat terugtrekken. Daardoor komen de tandhalzen deels bloot te liggen. Als die te hard worden gepoetst, kan het tandbeen beschadigen. En u kunt last krijgen van gevoelige tanden. Dat kan lastig zijn met eten en drinken.

Poetsinstructies voor tandvlees

Poetsen tandvlees

Poetsinstructies voor tandvlees

Te hard poetsen is dus niet goed. Maar te weinig poetsen ook niet. Hoe het dan wel moet? Goed poetsen gaat als volgt:

  • Gebruik een tandenborstel met zachte haren om beschadiging van tandvlees en tandglazuur te voorkomen.
  • Zet de borstelkop iets schuin op uw tanden en laat de haren net iets over de tandvleesrand komen. Zo poets u de tandvleesrand ook mee. Dit zorgt ervoor dat voedselresten, tandplak en bacteriën onder de tandvleesrand worden verwijderd.
  • Gebruik de borstel niet als straatbezem, maar als vegertje. De borstel hoeft de tanden maar licht te raken om ze schoon te maken. Zo voorkomt u een poetstrauma.
  • Maak draaiende bewegingen om de tandvleesrand zachtjes te masseren. Dit stimuleert de doorbloeding en dat is weer goed voor de conditie van het tandvlees. Een elektrische tandenborstel (aff.) maakt die beweging al en is meestal ook nog eens voorzien van een poetsdruksensor.
  • Poets eerst de buitenkant van het gebit, daarna de binnenkant en tot slot de kauwvlakken van de kiezen.

Tandvlees tussen de tanden reinigen

Tandvlees zit ook tussen de tanden en kiezen. Een tandenborstel kan die ruimte niet bereiken. Bacteriën en tandplak kunnen dat des te beter. Ook daar moet u het tandvlees dus goed schoonmaken. Een flosdraad is smal genoeg om de kleine interdentale ruimtes te reinigen. Zorg ervoor dat u de draad helemaal tot op de tandvleesrand tussen de tanden en kiezen duwt. Zo wordt de rand onder het tandvlees ook op die plekken schoongemaakt. Voor grotere tussenruimtes kunt u een tandenstoker of een rager gebruiken. Een mondspoelmiddel (aff.) kan helpen om ook de laatste restjes tandplak en bacteriën te verwijderen.

Tandvlees poetsen: wat als het bloedt?

Het kan zijn dat uw tandvlees gaat bloeden als u aan de slag gaat met flosdraad (aff.) of ragers (aff.). Dat is een signaal dat het tandvlees al aan het ontsteken is. Bloedend tandvlees is geen reden om te stoppen met goed poetsen, flossen, ragen of stoken. In tegendeel! Juist door de mond wat intensiever te verzorgen, kan een beginnende tandvleesontsteking genezen. U zult zien dat het bloeden na een poosje afneemt en het tandvlees weer een gezonde kleur krijgt. Gezond tandvlees bloedt niet snel en zal ook niet snel ontsteken. Door het tandvlees iedere dag weer goed te verzorgen, blijft het in topconditie. En daar heeft uiteindelijk uw hele gebit profijt van.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >