Naar de tandarts gaan, kost geld. Maar de rekening die u ontvangt, is niet altijd even duidelijk. Hoe duur is een tandvleesbehandeling eigenlijk, en krijgt u de tandvleesbehandeling kosten vergoed? Alles wat u moet weten over de financiële kant van een tandartsbezoek.
Inhoudsopgave
Waarom de tandvleesbehandeling kosten per situatie verschillen
De rekening van de tandarts valt de ene keer hoger uit dan de andere keer. Dat heeft te maken met de volgende factoren:
Soort behandeling
De prijs van de behandeling hangt natuurlijk grotendeels af van wat er moet gebeuren. Controleert de tandarts alleen de conditie van uw tandvlees? Dan kost dat minder tijd en geld dan wanneer u een uitgebreide flapoperatie ondergaat bij parodontitis. Dat ziet u terug in de rekening.
De onderdelen van de behandeling
Tandartsen delen de behandeling op in onderdelen. Die worden allemaal apart berekend. U kunt dat op de rekening terugzien. Ieder onderdeel heeft namelijk een eigen code met bijbehorend prijskaartje. Zo staat een röntgenfoto (X10) aparte vermeld op de factuur. Net als het geven van een verdoving (A10). De rekening kan daardoor oplopen. Bijvoorbeeld als de tandarts het nodig vindt om een röntgenfoto te maken. Of als u vraagt om een extra verdoving. Overigens beginnen de codes voor tandvleesbehandelingen meestal met de letter T.
Tarieven tandvleesbehandeling 2022
Het behandelen van (vergevorderde) tandvleesontsteking wordt gedaan middels het "Paroprotocol". Je kunt ervan uit gaan dat de kosten van de behandeling al snel € 800 bedragen. Bespreek daarom vooraf goed met de tandarts de kosten. Als de problematiek uitgebreid is, zoals wanneer er een flapoperatie nodig is, zullen de kosten oplopen.
De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen ieder jaar opnieuw vast. Een aantal voorbeelden van tandvleesbehandeling tarieven die gelden in 2022:
- T012 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus: 179 euro
- T070 Flapoperatie tussen 2 elementen: 200,60 euro
- T102 Tandvleescorrectie per element: 58,64 euro
De lijst met tandartstarieven is vrij uitgebreid. U kunt het volledige overzicht bekijken op internet, bijvoorbeeld op de informatieve Mondzorgkosten. Is de tandartsrekening niet duidelijk? Vraag gerust uitleg aan uw tandarts of mondhygiëniste!
Worden mijn tandvleesbehandeling kosten vergoed?
Of u de kosten voor uw behandeling terugkrijgt, hangt af van uw zorgverzekeraar. De basisverzekering vergoedt meestal alle mondzorgkosten voor kinderen tot 18 jaar. Dat geldt dus ook voor de tandvleesbehandeling kosten. Voor volwassenen wordt mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kunt u hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welke onderdelen van mondzorg er vergoed worden, en hoeveel geld u terugkrijgt voor een behandeling. Het is dus goed om de aanvullende tandartsverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Vanaf 18 jaar worden afspraken bij de tandarts alleen in bepaalde situatie door de basisverzekering vergoed. Dit staat in de voorwaarden van de verzekering beschreven. Tandvleesbehandelingen vallen hier vrijwel zeker niet onder. De kosten van het trekken van tanden en kiezen bij de kaakchirurg en een volledig kunstgebit worden vaak wel vergoed.
Vraag vooraf wat uw tandvleesbehandeling kosten gaat!
Heeft u een tandvleesbehandeling nodig? Vraag dan eerst aan uw tandarts of mondhygiëniste wat de tandvleesbehandeling kosten gaat. Overigens is een tandarts verplicht om een prijsopgave te doen bij een behandeling van meer dan 250 euro. Vervolgens kunt u bij uw zorgverzekeraar nagaan of u de kosten vergoed krijgt. Vooral bij een intensieve behandeling als een flapoperatie kan de rekening aardig oplopen. Het is goed om van te voren uit te zoeken of u de kosten (deels) vergoed krijgt.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod