Tandvleescorrectie

Je tanden bloot lachen, lijkt heel vanzelfsprekend. Vooral als je gezegend bent met gezond tandvlees dat precies de goede verhouding heeft tot het gebit. Helaas is dit niet bij iedereen het geval. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld teveel of juist te weinig tandvlees. Daardoor lijken hun boventanden bij het lachen erg kort of juist heel lang. Een tandvleescorrectie kan verandering brengen in deze en andere tandvleesafwijkingen.

Teveel tandvlees, korte tanden (gummy smile)

Als het tandvlees vrij lang is, bedekt het niet alleen de tandwortel maar ook het bovenste deel van de tand zelf. De voortanden in de bovenkaak lijken daardoor erg kort, vooral als er bij het lachen een brede strook tandvlees zichtbaar wordt. Dit fenomeen noemen we ook wel gummy smile of tandvleeslach.

De oorzaken van een tandvleeslach zijn divers. Soms is er sprake van een verkeerde verhouding tussen tandvlees en tand. Er is gewoon teveel tandvlees. Bij sommige mensen is het tandvlees te dik door een erfelijke factor. Maar tandvlees kan ook gaan woekeren als gevolg van medicijngebruik of na een intensieve beugelbehandeling bij de orthodontist.

Tandvleescorrectie bij te korte tanden (gummy smile behandeling)

Tandartsen kunnen een tandvleeslach behandelen op verschillende manieren:

  • Botox. Een plastisch chirurg kan door middel van botoxinjecties de hefspiertjes in de bovenlip tijdelijk buiten werking stellen. De bovenlip trekt bij het lachen dan minder ver omhoog, waardoor de tandvleesrand minder in beeld komt. Het nadeel van deze methode is dat de botox na enkele maanden is uitgewerkt. Het resultaat van deze gummy smile behandeling is dus slechts tijdelijk.
  • Botcorrectie. Een tandarts die gespecialiseerd is in cosmetische tandheelkunde kan bij een gummy smile een botcorrectie uitvoeren. Een botcorrectie is vaak nodig als er sprake is van tanden die qua verhouding daadwerkelijk te kort zijn. Door wat kaakbot weg te slijpen, worden de tanden langer.
  • Tandvleescorrectie. Is er daarnaast (of uitsluitend) sprake van teveel of te dik tandvlees, dan kan de tandarts het tandvlees inkorten. Het teveel aan weefsel wordt dan weggesneden of weggebrand. Daarna wordt het tandvlees netjes gehecht. Sommige tandartsen voeren een tandvleescorrectie ook met een laser uit.

Te weinig tandvlees, lange tanden

Het tegenovergestelde van de gummy smile is een lach waarbij je alleen maar tanden ziet en geen tandvlees. De oorzaak ligt vaak bij teruggetrokken tandvlees. Het tandvlees kan zich terugtrekken als gevolg van ouderdom, te hard poetsen, een tandheelkundige behandeling (zoals een flapoperatie of het trekken van een tand) of door een tandvleesontsteking. Soms is het tandvlees bij slechts één of enkele tanden teruggetrokken, waardoor de tandvleesrand erg onregelmatig is. Teruggetrokken tandvlees veroorzaakt klachten als gevoelige tandhalzen. Daarnaast geeft het dus ook een minder fraaie aanblik bij het lachen.

Tandvleescorrectie bij te lange tanden

Bij sterk teruggetrokken tandvlees, waardoor de tanden als het ware te lang zijn geworden, zijn er twee behandelopties:

  • Tandvleestransplantatie. Een gespecialiseerde tandarts kan de blootliggende tandhalzen bedekken met een klein reepje tandvleesweefsel uit het gehemelte. De tandarts zet het weefsel met hechtingen vast, waarna het vastgroeit rond de tandhals.
  • Pinhole behandeling. Sommige tandartsen werken met de nieuwe pinhole-methode. Hierbij wordt er een gaatje in het tandvlees gemaakt en wordt met een soort haakje het tandvlees van binnenuit naar beneden getrokken. Daarna brengt de tandarts reepjes collageeneiwit aan in het gaatje om te voorkomen dat het tandvlees weer omhoog kruipt. Bij deze behandeling is een tandvleestransplantatie vanuit het gehemelte niet nodig.
  • Epithese. Een nog minder ingrijpende methode is het laten maken van een epithese. Dat is een uitneembare, op maat gemaakte prothese die lijkt op tandvlees. De epithese wordt achter de bovenlip gedragen. De onderkant van de prothese bedekt dan de tandwortels. Het is de bedoeling dat u de siliconen prothese tijdens het tandenpoetsen en slapen uitneemt.

Wanneer een tandvleescorrectie?

Uw tandarts kan u adviseren over de mogelijkheden als uw tandvlees klachten veroorzaakt.

Schaamt u zich voor uw gebit en durft u niet goed te lachen, te praten of te eten in het bijzijn van anderen? Dan is een tandvleescorrectie een hele goede optie. Een mooi gebit vergroot uw zelfvertrouwen en kan op die manier de kwaliteit van leven verhogen.

Maar een tandvleescorrectie kan ook zinvol zijn als u veel last heeft van pijn, bijvoorbeeld bij teruggetrokken tandvlees. Door een tandvleestransplantatie of pinhole-behandeling worden de tandwortels weer goed afgeschermd waardoor de pijnprikkels verminderen.

Uw tandarts kan u adviseren over de mogelijkheden als uw tandvlees klachten veroorzaakt.

Wordt een tandvleescorrectie vergoed?

Een tandvleescorrectie wordt bij volwassenen niet vergoed vanuit het basispakket. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering? Dan kunt u soms een deel van de tandartskosten vergoed krijgen. Overleg vooraf altijd met uw tandarts over de te verwachten kosten. Check ook uw verzekeringspolis of neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over een eventuele vergoeding van een tandvleescorrectie.


Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod

Tandvlees verzorgen >