Ontstoken tandvlees is geen pretje. Maar wat gebeurt er eigenlijk als de tandarts een tandvleesontsteking constateert? Hoe verloopt een behandeling en wat kunt u doen om ontstoken tandvlees te voorkomen? We leggen in 5 stappen uit wat er gebeurt bij een tandvleesontsteking behandeling.
Inhoudsopgave
Stap 1: de staat van het tandvlees in kaart brengen

Pocketsonde; meet hoe groot de ruimte tussen het tandvlees en de tand (pocket) is.
Als u last heeft van ontstoken tandvlees, zal de tandarts u waarschijnlijk aanraden om naar een mondhygiënist(e) te gaan. Deze behandelaar werkt volgens het zogenaamde paroprotocol. Dat houdt in dat hij of zij eerst in kaart brengt of, waar en hoeveel ontstekingen er zijn. De mondhygiënist(e) gebruikt daarbij een pocketsonde; een instrumentje dat opmeet hoe groot de ruimte tussen het tandvlees en de tand (pocket) is. Ook wordt er gekeken naar hoe snel het tandvlees bloedt en of er tandplak in de pockets aanwezig is. Naar aanleiding van dit onderzoek krijgt het tandvlees een zogenaamde DPSI score.
Stap 2: het tandvlees verder onderzoeken
Bij een DPSI score van 1,2 of 3- wordt een pocketstatus gemaakt. Een pocketstatus geeft aan hoe diep de pocket is op zes punten per tand of kies, of en waar het tandvlees bloedt en waar er tandplak zit. Bij een DPSI score van 3+ of 4 maakt de mondhygiënist(e) een parodontiumstatus. Hierbij wordt bekeken hoeveel schade de tandvleesontsteking precies heeft aangericht: is de wortel aangetast en tot op welk punt? Zijn de tanden en kiezen bewegelijk? Ook worden er röntgenfoto’s opgevraagd bij de tandarts en kunnen er eventueel aanvullende foto’s worden gemaakt. Blijkt uit het onderzoek dat het kaakbot is aangetast? Dan is er sprake van parodontitis. Meestal wordt u dan verwezen naar een parodontoloog; een tandarts die gespecialiseerd is in ernstige tandvlees- en kaakbotontstekingen.
Stap 3: verwijderen van tandsteen

Mondhygiëniste
Blijft u onder behandeling van de mondhygiënist(e), dan is de volgende stap het verwijderen van tandsteen. Een tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen in de pockets. Daarbij zet het tandsteen zich af aan het worteloppervlak van de tanden en kiezen. Hoe dieper de pocket is, hoe dieper het tandsteen zit. De mondhygiënist(e) zal dus diep onder het tandvlees moeten schoonmaken. Zolang er nog een klein restje tandsteen zit zal de tandvleesontsteking namelijk niet kunnen genezen.
Het reinigen gebeurt met een haakje waarmee het worteloppervlak tot op de bodem van de pocket schoongeschraapt kan worden. Ook kan de behandelaar een apparaatje met ultrasone trillingen gebruiken. Het tandsteen wordt dan losgetrild. Tandsteen verwijderen is, zeker bij oud tandsteen, een lastige en tijdrovende klus. Deze behandeling kan soms pijnlijk zijn, daarom wordt soms een verdoving aangeboden. U kunt hier ook altijd om vragen.
Stap 4: gebit polijsten

Gebit polijsten
Na het reinigen wordt het gebit gepolijst. Dat gebeurt met behulp van een borsteltje en speciale polijstpasta. Het tandoppervlak wordt op deze manier weer helemaal glad gemaakt. Hierdoor hecht nieuw tandsteen zich moeilijker aan het gebit. Als het gebit weer helemaal schoon is, kan het tandvlees genezen. Wel is het zaak om een nieuwe tandvleesontsteking te voorkomen. Dat doet u door uw gebit zorgvuldig schoon te houden.
Stap 5: nieuwe tandvleesontsteking voorkomen
De grootste oorzaak van een tandvleesontsteking is een slechte mondhygiëne. Een goede gebitsreiniging is meer dan alleen tandenpoetsen. Tandplak en etensresten zijn nu eenmaal lastig te verwijderen, maar het is de enige manier om tandvleesproblemen te voorkomen. De mondhygiënist(e) zal daarom veel tijd besteden aan het aanleren van goede poetstechnieken. Ook krijgt u instructies voor het flossen, tanden stoken en ragen. Pas als de mondhygiëne goed is, heeft de behandeling blijvend effect. Een paar tips voor een optimale gebitsverzorging:
- Poets met een zachte tandenborstel (aff.) om pijnlijk tandvlees, een poetstrauma en teruggetrokken tandvlees te voorkomen.
- Verwijder achtergebleven bacteriën met een tongschraper (aff.). Dit verkleint niet alleen de kans op gaatjes en tandvleesproblemen, maar voorkomt ook een slechte adem.
- Bent u erg gevoelig voor tandvleesproblemen? Een mondspoelmiddel (aff.) kan helpen om het gebit extra beschermen.
- Stop met roken: roken heeft een slechte invloed op de gezondheid van het tandvlees.
- Laat uw gebit regelmatig controleren bij een tandarts. Uw behandelaar kan beginnend tandsteen verwijderen voordat het een tandvleesontsteking veroorzaakt.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod